Categorieen Menu
Thuiswinkel waarborg logo
0
Klantenservice
De grootste collectie van Nederland
Ik ben op zoek naar…
Thuiswinkel Waarborg 4.6
Onze klantenbeoordeling
winkelmandje
Gezellige en knusse zithoek creëren: 5 tips   Alle berichten
1 juni 2023

Gezellige en knusse zithoek creëren: 5 tips

De woonkamer, of zithoek, vormt het middelpunt van je woning. Daarom is het belangrijk dat deze plaats gezellig is. Toch lukt het niet iedereen om de zithoek sfeervol te maken. Een knusse woning creëren is lastiger dan je denkt. Gelukkig hoef je niet met je handen in je haar te zitten, want we hebben vijf te gekke tips voor je verzameld om een super knusse zithoek te maken.

Kies de juiste bank, fauteuil maar ook accessoires

Een knusse zithoek kan natuurlijk niet zonder de juiste bank, fauteuil of bijvoorbeeld zitzakken. Daarbij is het belangrijk de zitmeubels af te stemmen op de soort ruimte. Heb je een langwerpige woonkamer? Kies voor een lange bank. Een diepe woonkamer kan ook een mooie grote bank hebben, bijvoorbeeld met een chaise longue.

Kies altijd voor stoffen en texturen die sfeervol aanvoelen. Een leren bank in een verder witte ruimte kan kil zijn, evenals een grijze bank in een witte ruimte. Beige, crème of kleuren zorgen meestal voor meer sfeer in een witte ruimte. Andersom kan bij een paar gekleurde muren of een vrolijk behang een simpele bank juist een sfeervolle tegenhanger zijn.

Plaats bij veel ruimte ook gerust een paar leunstoelen of zitzakken. Maar als je niet zoveel ruimte hebt, laat het dan achterwege. Een te drukke woonkamer oogt niet gezellig en knus, maar eerder onrustig.

Verlichting is alles

Sfeer creëer je niet alleen door meubels. Verlichting is een belangrijke factor voor een knusse zithoek. Kies bijvoorbeeld voor leuke schemerlampen op de kastjes. Ook hanglampen voor in de woonkamer kunnen zorgen voor veel sfeer. Je kunt ervoor zorgen dat ze niet te fel zijn door er een dimmer op aan te sluiten. Op die manier kun je het licht makkelijker zacht maken. 

We raden je ook aan om altijd te kiezen voor warme gele lampen en nooit voor wit licht. Koel licht zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je bij de tandarts in de stoel zit. Niet bepaald wat je wilt bereiken als je een knusse zithoek samenstelt!

Vergeet niet om de wand te versieren

Bij een knusse woonkamer denk je al snel aan objecten en meubels die je op de juiste manier plaatst, maar ook de muren delen mee in de sfeer. Kale muren kunnen op je afkomen en enorm ongezellig ogen. We vertelden je al een beetje over het afstemmen van je bank op de muren en dat je de muren een kleurtje kunt geven of kunt behangen, maar er zijn ook manieren om een simpele witte muur leuker te maken. 

Dat kan bijvoorbeeld met wandplankjes waarop je accessoires of boeken plaats, maar ook met een foto- of postercollage. Daarnaast kun je ook werken met spiegels of zelfs een wandlamp aan de muur, voor wat meer sfeer in je zithoek.

Een vloerkleed mag niet ontbreken

Meubels en de muur maken al veel sfeer, maar als je geen vloerkleed hebt, kan de woonkamer alsnog net eventjes wat harder ogen en minder sfeervol. Het is dus altijd aan te raden een warm en zacht vloerkleed neer te leggen onder je bijzettafel voor de bank.

Creëer sfeer met kamerplanten

Kamerplanten zijn een handige manier om snel een natuurlijke en knusse sfeer neer te zetten. Je kunt kamerplanten verzamelen op een tafeltje, aan de muur hangen of in een wandkast plaatsen. De meeste planten zullen echter in het raamkozijn of in potten op de grond komen te staan. 

Een bijkomend voordeel van kamerplanten is dat ze ook de lucht in je woonkamer zuiveren. Zo krijg je dus niet alleen een knusse zithoek, maar heb je ook gezonde lucht in huis.

iDeal
Klarna
Bancontact
Maestro
Visa
Apple Pay
DHL
PostNL
UPS
Thuiswinkel waarborg